04
Προϋπολογισμός: 98.940.895,33 €
Έναρξη: 24/04/2023
Λήξη: 31/03/2025
Ταμείο Χρηματοδότησης: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
Καλούνται οι παρακάτω δυνητικοί δικαιούχοι:
- ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ,
- ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ,
- ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ,
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Μ.Α.Ε.,
- ΟΔΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ,
- ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ,
- ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ,
- ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ Α.Ε.,
- ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Ταμείο: ΕΤΠΑ.
Ο κύριος Δικαιούχος που αναλαμβάνει την υποβολή της πρότασης, σε περιπτώσεις προτάσεων όπου η υλοποίησή τους πραγματοποιείται από πολλαπλούς δικαιούχους είναι ο Δικαιούχος που ορίζεται από το σύνολο των δικαιούχων/συνδικαιούχων.
Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 98.940.895,33 €.
Η ΔΑ δύναται να τροποποιήσει το συνολικό ύψος της συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης της παρούσας πρόσκλησης ή και να προβεί σε αιτιολογημένη ανάκληση ισχύος της πρόσκλησης, ενημερώνοντας σε κάθε περίπτωση τους δικαιούχους μέσω της οικείας ιστοσελίδας.
Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης θα ενταχθούν πράξεις έως το ύψος της συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης.
Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr,
από την 24/04/2023 (ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων), ώρα 08:00,
έως, αποκλειστικά, την 31/03/2025 (ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων), ώρα 14:00,
από τον νόμιμο εκπρόσωπο του Δικαιούχου. Ο Δικαιούχος μετά την επιτυχή υποβολή της πρότασης ενημερώνεται σχετικά μέσω του ΟΠΣ.
Σε περιπτώσεις εγγράφων, για τα οποία δεν είναι τεχνικά εφικτή η ηλεκτρονική επισύναψη/υποβολή (π.χ. χάρτες, σχέδια, κλπ), ο δικαιούχος υποχρεούται να τα αποστείλει στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης/ΕΦ στη διεύθυνση: ΛΕΚΚΑ 23-25, ΑΘΗΝΑ 10562 , εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης από τον Δικαιούχο.
Δεν θα γίνονται δεκτές προτάσεις εκτός των ανωτέρω προθεσμιών.
Πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προτάσεων, επιτρέπεται η επανυποβολή νέας πρότασης κατόπιν ακύρωσης της αρχικής πρότασης. Η πρόταση αξιολογείται βάσει της τελευταίας επιτυχούς/έγκυρης υποβολής.
Η περίοδος υποβολής των προτάσεων δύναται να λήξει σε χρόνο ενωρίτερο της ανωτέρω προσδιοριζόμενης ημερομηνίας, σε περίπτωση εξάντλησης της προς διάθεση συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης της παρούσας πρόσκλησης (άμεση αξιολόγηση).
Αντικείμενο της Πρόσκλησης
Δράση 1.1.1: Εφαρμογές και δράσεις υποστήριξης της επιχειρηματικότητας
Αφορά σε οριζόντιες δράσεις δημόσιων υπηρεσιών για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας καθώς και τομέων με ειδικό ενδιαφέρον για τη χώρα (Τουρισμός, Πολιτισμός, Ναυτιλία), των οποίων οι παρεχόμενες υπηρεσίες μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω με την ενσωμάτωση καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων.
“Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογίας” στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Δράση 1.1.2: Ανάπτυξη εφαρμογών ΤΠΕ σε Τομείς της Δημόσιας Διοίκησης
Αφορά στην υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων για την ανάπτυξη νέων πολυκαναλικών ψηφιακών υπηρεσιών σε σύγχρονες υποδομές, αρχιτεκτονικές και περιβάλλοντα, για τη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών.
Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνει τις ακόλουθες πράξεις:
Α. Αναδιαμόρφωση του Προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΙΙΙ)
Β. Ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφορικής Ψηφιακού Μετασχηματισμού
Γ. Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Παρατηρητηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης
Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) που θα υποστηρίζει την λειτουργία και τους σκοπούς του Παρατηρητηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 14 του Ν. 4961/2022 (ΦΕΚ 146 Α’).
Δ. Ψηφιακός Μετασχηματισμός Διαδικασιών Κτήσης Ιθαγένειας
Αντικείμενο του έργου αποτελεί ο συνολικός ψηφιακός μετασχηματισμός των διαδικασιών κτήσης ιθαγένειας της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών (ΓΓΙ).
Ε. Πλατφόρμα ανίχνευσης μελλοντικών τάσεων και σημάτων για Μακροπρόθεσμο Σχεδιασμό
Η πράξη αφορά στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου εργαλείου ανάλυσης μελλοντικών τάσεων, σεναρίων και μακροπρόθεσμων αλλαγών, όπου πρόκειται να αναπτυχθούν εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο στρατηγικής των Υπουργείων και υπηρεσίες, με τη συμπερίληψη και λήψης ειδοποιήσεων σε περιπτώσεις αλλαγής των δεδομένων και νέων εξελίξεων σε βασικούς τομείς ανάπτυξης της χώρας (όπως, ασφάλεια, κλίμα, τεχνολογία κ.τ.λ.).
ΣΤ. Μητρώο των πληροφοριών και των επικοινωνιακών υποδομών και συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Η πράξη αφορά στη διαχείριση του κύκλου ζωής των πόρων πληροφορικής του δημοσίου για την υποστήριξη του νέου θεσμικού πλαισίου του Ν. 4727/2020, Ψηφιακή Διακυβέρνηση και άλλες διατάξεις.
Ζ. Υλοποίηση Ψηφιακών Δράσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών
Το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών (Ε.Π.Α.Δ) του Ν. 4635/2019, άρθρο 45, αποτελεί το κεντρικό, κυβερνητικό πλαίσιο διυπουργικού συντονισμού για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων απλούστευσης διαδικασιών, οι οποίες επιδιώκουν την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τη μείωση των διοικητικών βαρών, με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών και δράσεις διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης.
Δράση 1.1.3: Διάθεση εφαρμογών και εργαλείων για την ενίσχυση των Ψηφιακών Δεξιοτήτων
Αφορά στην ανάπτυξη εφαρμογών και εργαλείων για τις ψηφιακές δεξιότητες με έμφαση σε τεχνολογίες αιχμής και καινοτόμες μεθόδους. Στόχος της Δράσης είναι η ενίσχυση της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση, καθώς και της Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Ικανοτήτων (ΕΑΨΙ). Ενδεικτική αναφορά της πράξης:
“Ανάπτυξη του οικοσυστήματος της Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Ικανοτήτων”
Δράση 1.4.1: Ανάπτυξη υποδομών Cloud για τη φιλοξενία φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, την παροχή υπηρεσιών IaaS-PaaS-SaaS και την υλοποίηση λύσεων δευτερευόντων κόμβων (disaster site)
Οι υποδομές Cloud που πρόκειται να αναπτυχθούν για τη φιλοξενία φορέων της Δημόσιας Διοίκησης θα βρίσκονται φυσικά εγκατεστημένες σε κέντρα δεδομένων του Δημοσίου, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα προσθήκης συμπληρωματικών υποδομών από παρόχους δημόσιου υπολογιστικού νέφους για τη συγκρότηση ενός υβριδικού συστήματος με την παροχή υπηρεσιών IaaS-PaaS-SaaS, καθώς και δεύτερου κέντρου δεδομένων, ιδίων δυνατοτήτων, σε διαφορετική τοποθεσία, με την υλοποίηση λύσεων δευτερευόντων κόμβων (disaster site). Στο πλαίσιο αυτό συμπεριλαμβάνεται η πράξη:
“Παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης τμημάτων κώδικα για υφιστάμενες και νέες εφαρμογές που φιλοξενούνται στο G-Cloud”
Δράση 1.4.4: Ανάπτυξη άλλων ειδών υποδομών ΤΠΕ (εξοπλισμός πληροφορικής μεγάλης κλίμακας, κέντρα δεδομένων, αισθητήρες και άλλος ασύρματος εξοπλισμός), όπου συμπεριλαμβάνεται η πράξη:
“Ολοκληρωμένο Σύστημα Ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, εντός των οχημάτων της Ο.ΣΥ. Α.Ε.“
Πρόκειται για την εφαρμογή περιβαλλοντικά φιλικού εξοπλισμού και συγκεκριμένα δικτύων ασύρματης – WiFi πρόσβασης στο στόλο της Ο.ΣΥ, στην Περιφέρεια Αττικής και ανάπτυξη 897 κινητών σημείων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (WiFi hotspots) για την βελτίωση της διαδικτυακής προσβασιμότητας υψηλής ταχύτητας σε 1,3 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.
Αναλυτικές πληροφορίες για την υποβολή των προτάσεων παρέχονται στα σχετικά αρχεία της πρόσκλησης (2η τροποποίηση).