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 Article 3.2

Key words How to calculate the three year period for de minimis aids

Member 
State

ITALY

Question The new de minimis regulation (EU) 2023/2831 of 13 December 2023, 
Article 3.2, provides for: “The total amount of de minimis aid granted 
per Member State to a single undertaking shall not exceed EUR 300 
000 over any period of 3 years”.

The related recital 11 states that: “The period of 3 years to be taken 
into account for the purposes of this Regulation should be assessed on 
a rolling basis. For each new grant of de minimis aid, the total amount 
of de minimis aid granted in the previous 3 years needs to be taken 
into account”.

Considering that this provision is new comparing with the “period of 3 
fiscal years” laid down in regulation n.1407/2013, could you provide 
interpretation of the new “3 years” to be calculated?

In particular, for example, if an aid is granted on 30 April 2024, what is 
the starting date (dies a quo) from which to counter the 3 years back? 
Namely: should we look at all aids granted as of 30 April 2022 or as of 1

 January 2022?st

Many thanks in advance

Creation 
Date 

203.12.21



COMP 
Reply

Commission Regulation (EU) 2023/2831 of 13 December 2023 provides 
that the total amount of  aid granted per Member State to a de minimis
single undertaking shall not exceed EUR 300 000 over any period of 3 
years. According to Recital 11, the period of 3 years to be taken into 
account for the purposes of the Regulation should be assessed on a 
rolling basis. It follows that as of 1 January 2024, any  aid can de minimis
be granted up to EUR 300 000 over a period of 3 years prior to the date 
of grant.

However, since there is a transitional period of 6 months pursuant to 
Article 7(4) Commission Regulation (EU) 1407/2013, as an alternative 
to immediate application of the new Regulation, aid can be de minimis 
granted up to 30 June 2024 to the extent that it complies with the 
requirements under that Regulation, meaning that  aid can de minimis
be granted up to EUR 200 000 EUR for a period of 3 fiscal years (i.e., 
fiscal year concerned and the previous two fiscal years).

As for the calculation of the time period of 3 years, Regulation (EEC, 
Euratom) 1182/71 lays down the rules on how periods, dates and time 
limits are accounted. Article 3(1) para 2. of that Regulation reads as 
follows: “Where a period expressed in days, weeks, months or years is 
to be calculated from the moment at which an event occurs or an 
action takes place, the day during which that event occurs or that 
action takes place shall not be considered as falling within the period in 
question.” Article 3(2)(c) of that Regulation reads as follows: “a period 
expressed in weeks, months or years shall start at the beginning of the 
first hour of the first day of the period, and shall end with the expiry of 
the last hour of whichever day in the last week, month or year is the 
same day of the week, or falls on the same date, as the day from which 
the period runs. If, in a period expressed in months or in years, the day 
on which it should expire does not occur in the last month, the period 
shall end with the expiry of the last hour of the last day of that month.”

In the example that you provided, if an aid of EUR 200 00 EUR is 
granted on 30/04/2024, Regulation 1407/2013 can still apply. Hence, 
the calculating period will be the current tax year (2024) and the 
previous two fiscal years (2023 and 2022). If the aid amounts to EUR 
300 000, Regulation (EU) 2023/2831 applies. The period to take into 
account is therefore from 30/04/2021 to 30/04/2024.

Disclaimer: This reply does not represent a formal and definite position of the 
European Commission but is only an informal guidance provided by the 
services of DG Competition. It is therefore not binding and cannot create legal 
certainty or legitimate expectations.
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 COMPsupport ESTATE-AID-WIKI

1 AT, BE, BG, HR, CY, CZ, DE, DK, EE, EFTA, EL, ES, FI, FR, HU, IE, IT, LT, LU, LV, MT, NL, PL, 
PT, RO, SK, SE, SI, UK.
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