Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων (Ηλεκτρονικό Πινάκιο)

Την Παρασκευή 04.04.2025, πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Νομικής Βιβλιοθήκης η κοινή εκδήλωση των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη για την παρουσίαση του έργου.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο συνολικού προϋπολογισμού 16.5 εκατ. ευρώ που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» ΕΣΠΑ 2021 – 2027, από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Μ.Α.Ε.), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο αποτελείται από δύο δράσεις τις “Υπηρεσίες Τηλεδιάσκεψης σε Δικαστήρια και Σωφρονιστικά Ιδρύματα” και την παροχή Υπηρεσιών Ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των Εκθεμάτων των Δικαστηρίων -Ηλεκτρονικό Πινάκιο» και συμβάλλει αποφασιστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής Δικαιοσύνης, με σκοπό την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας και ταχύτητας στην απονομή της.

Η εισαγωγή του θεσμού των Τηλεδιασκέψεων στα Δικαστήρια αποτελεί μεγάλο βήμα εξυπηρέτησης και προόδου για την ασφάλεια, την εξοικονόμηση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, καθώς και την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων των εμπλεκομένων σε δίκη ενώπιον των δικαστικών Αρχών.

Το «Ηλεκτρονικό Πινάκιο» αποτελεί, επίσης, χρήσιμο εργαλείο για την άμεση, σε πραγματικό χρόνο, ενημέρωση δικηγόρων και πολιτών, μέσω διαδικτύου και ειδικών εφαρμογών (Apps) σε ηλεκτρονικές συσκευές (smart phones, tablet και laptops), για τον χρόνο εξέτασης της υπόθεσής τους κατά την ημέρα εκδίκασής της.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο με στιγμιότυπα από την πρώτη εξ’ αποστάσεως ανακριτική διαδικασία που διεξήχθη πρόσφατα στο Πρωτοδικείο Αθηνών, καθώς και από την πρώτη διοικητική δίκη που έλαβε χώρα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πατρών.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Φλωρίδης στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η ψηφιακή μετάβαση της Δικαιοσύνης βρίσκεται σε καλό σημείο εκκίνησης, που θα οδηγήσει σε μία Δικαιοσύνη ταχύτερη, πιο ανθρώπινη και με ποιοτικότερες αποφάσεις, ενισχύοντας το Κράτος Δικαίου και την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.

«Κάθε χρόνο οι μεταγωγές που πραγματοποιούνται από τα σωφρονιστικά καταστήματα στα δικαστήρια είναι χιλιάδες όπως και οι αστυνομικοί που απασχολούνται σε αυτές. Με το πολύτιμο εργαλείο της τηλεδιάσκεψης εξοικονομούνται σημαντικοί ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι και αποφεύγεται η ταλαιπωρία πολιτών, δικηγόρων και δικαστών», ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

“Με τις τηλεδιασκέψεις καθίσταται δυνατή η εξ αποστάσεως εξέταση κατηγορουμένων και μαρτύρων, όταν δεν μπορούν να παρασταθούν με φυσική παρουσία στις δίκες.

Έχουν ήδη εγκατασταθεί 151 συστήματα τηλεδιάσκεψης σε δικαστικές αίθουσες και 250 κινητά συστήματα σε δικαστήρια, σωφρονιστικά καταστήματα και εισαγγελίες. Πρόκειται για μια κομβική μεταρρύθμιση, που θα συμβάλλει ενεργά στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, ειδικά αν λάβουμε υπόψη πόσες αναβολές παίρνουν οι δίκες λόγω αδυναμίας προσέλευσης των μαρτύρων. Επίσης, θα εξοικονομηθούν σημαντικοί ανθρώπινοι πόροι, με βασικότερους τους αστυνομικούς που θα απελευθερωθούν από περιττές μεταγωγές. Επιπλέον με το «Ηλεκτρονικό Πινάκιο», το οποίο είναι διαθέσιμο και σε app, οι ενδιαφερόμενοι δικηγόροι, πολίτες παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την πορεία της υπόθεσης τους”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος  έκανε λόγο για «επανάσταση και σπουδαία μεταρρύθμιση» τονίζοντας πως «οι τηλεδιασκέψεις στα δικαστήρια είναι ένα απτό παράδειγμα για τον λόγο που φαινομενικά “μικρές” αλλαγές μπορούν να κάνουν τη διαφορά». Σημείωσε, δε, πως ο δραστικός περιορισμός των μεταγωγών των κρατουμένων από τα Σωφρονιστικά Καταστήματα στα δικαστήρια και πάλι πίσω είναι ένα μέτρο που έχει πραγματικά πολλαπλές ωφέλειες, όπως την απλούστευση της διαδικασίας και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας για τα Σωφρονιστικά Καταστήματα, τον περιορισμό των κινδύνων για την ασφάλεια, καθώς οι μεταγωγές κρατουμένων είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο καθήκον που ενέχει πολλούς κινδύνους, αλλά και την υποστήριξη της λειτουργίας της δικαιοσύνης. Τόνισε μάλιστα, πως με την καθιέρωση των τηλεδιασκέψεων θα υπάρξει μεγάλη εξοικονόμηση τόσο σε προσωπικό, όσο και σε οικονομικούς πόρους.

Ειδικότερα ανέφερε πως, «το 2024 πραγματοποιήθηκαν 53.689 μεταγωγές για τις οποίες απασχολήθηκαν 35.237 υπάλληλοι, αστυνομικοί στη μεγάλη πλειοψηφία τους, αλλά και Εξωτερικοί Φρουροί των Σωφρονιστικών Καταστημάτων. Μια τεράστια δαπάνη, καθώς αυτό σημαίνει καύσιμα, διόδια, συντήρηση αυτοκινήτων κ.τ.λ.

Η ετήσια εξοικονόμηση- με οικονομικούς όρους- ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ. Σημαντικότερη, όμως, είναι η εξοικονόμηση προσωπικού. Δεκάδες χιλιάδες εργατοώρες αστυνομικών που θα μπορούν, πλέον, να απασχοληθούν στο βασικό τους καθήκον, στην καταπολέμηση του εγκλήματος και στην προστασία των πολιτών», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ιωάννης Μπούγας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που σχεδιάζουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, και κυρίως στον ηλεκτρονικό φάκελο σε όλες τις διαδικασίες, στη διοικητική, ποινική και αστική, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «αποτελεί την επανάσταση στην ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης».

“Στη χώρα 118 δικαστήρια 35 σοφρωνιστικά καταστήματα και 42 διοικητικά δικαστήρια έχουν την τεχνική υποδομή προκειμένου να έχουμε τις διαδικασίες από απόσταση, τις δίκες από απόσταση.

Όλα αυτά καταδεικνύουν την προσήλωση της κυβέρνησης στον στόχο για γρήγορη και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα όμως αποδεικνύουν τον σεβασμό στον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη αλλά και κάτι το οποίο θα ήθελα να σημειώσω με έμφαση στον χρόνο του επαγγελματία Έλληνα νομικού τον οποίον σεβόμαστε απόλυτα”, κατέληξε ο κ. Υφυπουργός Δικαιοσύνης.

“Σκοπός της χρήσης της εικονοτηλεδιάσκεψης δεν είναι όμως η υποκατάσταση της παρουσίας του προσώπου στην ποινική διαδικασία όταν υπάρχει σοβαρό κόλλημα εμφάνισης ή όταν υπάρχει κίνδυνος από την αναβολή ή για την ασφαλή διεξαγωγή της διαδικασίας”, τόνισε ο Εφέτης Αθηνών – μέλος της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ Σωτήρης Τσουβαλάς.

Τα οφέλη του έργου στην ελληνική επικράτεια ανέδειξαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, κ. Σταύρος Ασθενίδης, καθώς και στελέχη της αναδόχου εταιρείας.

Κοινοποιήστε την ανάρτηση: